Els VISAS a principi dels anys 70´s

Els  VISAS  a  principi  dels  anys  70´s

diumenge, 19 de març del 2023

VIA JOSEP BARCELÓ AL DATIL

 DISSSABTE, 18 DE MARÇ DE 2023

Aquesta setmana que no puc sortir el diumenge, he quedat amb en Ramon Barcelo per anar a una via que tenen oberta al Datil d'Agulles i que van publicar en el seu dia quan la van obrir. Fa poc l'han re equipada amb parabolts .


Com tenim per costum hem quedat a Ca l'Anna per esmorzar i reunir-nos tots abans de pujar a escalar.

Finalment seren cinc companys, en Ramon , en Josep, l'Eduard i en Ferran. Perfecte perquè hi ha algun d'ells amb qui no he escalat mai.


Arribem a peu de via amb el dia no gaire ufanos, hi ha boires i el vent es un xic fred, però no sembla que tingui que ploure i seguim endevant amb el nostre objectiu.

Fent les cordades quedem que l'Eduard i jo farem la primera cordada i darrera pujaran ells.

La via comença per un pany de paret molt vertical i sense possibilitats de provar-ho en lliure. Un seguit de parabolts ens porten a una fissura que comença uns quinze metres més amunt. Just on comença la fissura deixem l'artificial per progressar per el costat esquerra de la fissura amb un tram vertical i ben assegurat. En tota la tirada trobarem els parabolts i el material antic i deteriorat ,molt proper.


La reunió la fem a mig diedre i es bastant penjada. Per fer la tirada ens caldran unes tretze cintes.

La segona tirada segueix progressant pel diedre amb passatges bonics i verticals fins que el diedre s'acaba en un petit nixol que sortegem per la seva esquerra i uns metres per sobre trobarem la reunió equipada. Trobarem set parabolts en la tirada.


La tercera es la tipica tirada de final d'una agulla, un mar de pedra no del tot bona però cada vegada més ajaguda. Fins el rapel de l'agulla que es on hem fet la reunió hi ha uns quaranta cinc metres facils però on cal mirar be per trobar alguna assegurança.

Nosaltres hem trobat dos espits, un parabolt i una arrel.


Com que al cim fa airet, i la fredó es fa notar, l'Eduard i jo decidim baixar fins el terra per esperar als companys.

Una vegada tots al terra, decidim tornar al Bruc per fer la cervesa de rigor.

Una bona matinal amb molt bona companyia.


Despres de fer la via i veure el recorregut i la graduació que li donen, sembla que coincideix amb la via número 98 del llibre del Joan Miquel Dalmau, tot i que no esta marcada en el seu lloc però la graduació coincideix. Al llibre li donen el nom de “Escuela de calor” de aperuristes desconeguts, pero si es la mateixa, es diu “Josep Barceló” i va ser oberta per Ramon Barceló i Pere Josep als anys vuitanta.

J. ESTRUCH


DADES DE LA VIA

NOM.................................................... Josep Barcelo

APERTURISTES .......... ..................... Pere Josep, Ramon Barceló

COMPANYS DE CORDA..................... Eduard Quilez , (J. Moragas, R. Barcelo, F. Mañes)

MATERIAL.......................................... 13 cintes, estrep

DIFICULTAT ....................................... Ae/V

3 comentaris:

  1. Enhorabona, aquesta no la coneixia, queda apuntada.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Jaume, tal com dic al Blog, no sé si es una errada del llibre del Dalmau o que és, però la localització de la via Escuela de calor i la Josep Barcelo és molt semblant i a més la graduació coincideix exactament.

      Elimina
  2. Deunidò el que costa trobar ressenyes actualitzades. Ahir mirava aquesta linea de xapes i la que hi ha uns metres més a la dreta. Ara faltara trobar el dia. Per cert, un dia més tard i la feu al meu aniversari. Salut i gràcies per la topo.

    ResponElimina