Els VISAS a principi dels anys 70´s

Els  VISAS  a  principi  dels  anys  70´s

dilluns, 8 d’abril del 2024

VIA FRANCESC BARRIL A LA PORTELLA INFERIOR DE COLLEGATS

 DIUMENGE, 07 D'ABRIL

Aquest diumenge, hem parlat amb la colla del Penedes per anar a Collegats, amb l' intenció de fer la nova via oberta a la Portella Inferior, però en arribar al pàrquing ja ens ensumem que no serà possible, hi ha molts cotxes al pàrquing i segur que hi haurà alguna cordada a la via, sobretot ara que acaba de sortir del forn i ha estat publicada al Vèrtex.


Però com que encara ens queda molta feina a fer en aquesta paret decidim apropar-nos -hi per veure que fem.

Desprès del pas preceptiu de creuar el riu pel cable, ens apropem a la paret i trobem una cordada fent la primera tirada i una segona cordada que està a la via Papillon Bleu , més al centre de la paret.


Negociem que fem i finalment decidim dividir-nos en dues cordades, en Pere i l' Angel es queden aquí per fer la via “Marc Homs” i el Pep i jo marxem fins l'altre costat de paret per fer la via “Francesc Barril”.

Aquesta via te amb comú la primera tirada amb la via “Manolito Martínez” que ja he fet o sigui que trobar el peu de via no ens costa gens, a més hi ha una inscripció amb relleu del nom de les dues vies a peu de via.


Ens repartim les tirades i em toca començar a mi.

La primera tirada comença amb la roca freda i humida, ja ho recordo de la darrera vegada que vaig fer-la que fins que superes els arbres el tacte de la roca és estrany i rellisca un xic, però una vegada superats tot canvia i es converteix en una escalada molt franca i bes assegurada. En aquesta primera tirada trobarem tretze parabolts i un arbre llaçat.


La segona tirada comença pel diedre per on puja la via “Manolito Martínez”però als pocs metres deixa el diedre per enfrontar-se amb una placa vertical i molt compacta. Fent reunió a l'altura d'un arbre ben visible. La tirada es mantinguda en el seu grau, però la proximitat de les assegurances fan que pugis sense patir gens. Trobarem catorze parabolts.


La tercera tirada segons la ressenya que portem és la més mantinguda de la via, però la veritat que ens ha semblat com l'anterior amb algun pas puntual més finet. La tirada segueix una fissura que ha petits trams podem aprofitar i en d' altres trams ens caldrà superar la paret per la placa. La reunió està just sobre d'un desplom que trenca la continuïtat de la paret. Trobarem tretze parabolts.


La quarta tirada, segons la ressenya és un xic més fàcil, però jo la he trobat més difícil i més tècnica, tot i que igual que les altres , ben assegurada. La tirada no segueix la línia recta com les anteriors sinó que va cercant el millor camí i la millor roca (més neta). La tirada te quinze assegurances.


La cinquena tirada és la última que presenta algun passatge picant, sobretot els primers metres, després la tirada va tendència a la dreta per agafar les darreres plaques netes del triangle superior on acaben les vies. Trobarem vuit parabolts.


La sisena tirada segueix pujant per les plaques final , molt tombades i fàcils on trobarem dos parabolts. A l'altura del segon parabolt cal flanquejar a la dreta per una petita feixa u trobar dos parabolts junts. Nosaltres no hem fet reunió aquí i hem seguit , davallant per unes vires fins arribar al bosc, lloc on hem donat per acabada la via i on trobem als companys que també han acabat la seva.

Tots junts marxem fins el rapel.

De les vegades que he fet la paret alguna d'elles he baixat amb un sol rapel i alguna vegada amb dos.


Però avui baixant , he vist que la reunió inter mitja ja no hi hes i tan sols hi ha els espàrrecs. També el rapel baixa fins un xic més avall que abans. En el tram més baix del rapel hi ha una cadena i una corda amb nusos ????.

Ara tan sols cal baixar per la torrentera fent el senglar fins a trobar el cami de pujada.

Al cotxe , com que anem preparats fem la cervesa de rigor i directes cap a casa.

J. ESTRUCH


DADES DE LA VIA

NOM........................................ Francesc Barril

APERTURISTES.................... Crispin, M. Homs, S. Martínez, C. Hurtado, L.Boada

CORDADA.............................. Pep Riba, J. Estruch

MATERIAL.............................. 18 cintes

DIFICULTAT............................ 6a

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada