Els VISAS a principi dels anys 70´s

Els  VISAS  a  principi  dels  anys  70´s

dimarts, 15 de juny del 2021

VIA KOLLEGATS sortida INTOCABLES DE BELLMUNT

 DISSABTE, 12 DE JUNY

Collegats és una zona que tenim força  oblidada, ja sigui per la distancia , ja sigui per la seva morfologia i dificultat. Però tot i així ens agrada fer-hi alguna visita.

Aquesta setmana la meteo ens anuncia una bona onada de calor sobretot al interior, però pensem que al ser Pre Pirineu allà la calor serà més suau.

Per si fos el cas , portem ressenyes de ambdós costats del riu Noguera Pallaresa que per la seva orientació Nord a Sud, ens dona ombra tan al mati com a la tarda.

Arribats al pàrquing on tenim que deixar el cotxe, dubtem on anar, però la brisa que esta bufant al congost ens diu que si anem a Soleia, no passarem gaire calor, (i ens estalviem creuar el riu !!!).

La via que portem ressenyada per fer en aquesta vessant és la via “Els Intocables de Bellmunt” que cap dels tres que anem hem fet.

Pugem la curta aproximació fins el peu de la paret del Pesso on ens caldrà començar per alguna de les vies que hi ha per arribar al començament de la nostra via.

La primera intenció es començar per la via Discovery que es més suau que la seva veïna Kollegats, però el fet que fa temps no venim per la zona i els records son efímers, no acabem de veure per on comença la via, (a la primera tirada hi ha una assegurança bastant amunt i no som capaços de localitzar-la i ens decidim per començar per la via Kollegats). Una vegada posats, si que la localitzem, però ja estem liats amb la primera tirada.

Aquesta tirada, és suau i amb passatges bonics sobretot el darrer tram abans d’ entrar a la reunió. Hi trobarem unes vuit assegurances i fem reunió en un petit bosc penjat.

La reunió la fem aprofitant arbres , tot i que hi ha una reunió amb dos parabolts sobre nostre, però unes pluges van fer caure el terra de la reunió i ara queda penjada a dos metres del terra i molt incòmode.

La segona tirada és la tirada dura de la via, (diuen que 7a en lliure), nosaltres ho solucionem amb un parell de passos d’ estrep. Desprès la paret es suavitza per tornar a posar-se dreta abans de la reunió, aquesta vegada més assequible al nostre nivell.

La tercera tirada és una tirada de transició per arribar a la feixa on comença la nostra via. Els tres que anem recordem haver passat per un lloc diferent cada un, així que el que va primer de cordada decideix per on vol anar. Hem fet aquest tram en dues tirades de trenta metres, la primera per plaques tombades i roca dolenta i la segona fent el “tarzan” per dins del bosc. En aquesta tirada no trobarem cap assegurança.

La primera tirada de la Intocables, comença just a la dreta de la Discovery i es diferencia d’ aquesta perquè hi ha moltes més assegurances i a pocs metres del començament hi ha una “panxa” que cal superar. Esta molt ben assegurada.

Les tres següents tirades son de transició, amb una dificultat més suau, on tan sols cal controlar la roca que tot i estar sanejada és cada vegada  més crostosa. Les tirades estan assegurades.

La penúltima tirada és la més potent amb un tram desplomat on cal molta força per superar-la de forma neta. Nosaltres hem posat un estrep. La resta de tirada és difícil però es deixa fer bé, tot i tenir que navegar per trobar el millor passatge .

La darrera tirada també força mantinguda però més factible ens deixa al cim , pocs metres al costat del camí de baixada que ens mena a les cadenes.

Tot i que a les darreres tirades hem escalat a l’ ombra, la temperatura ha estat alta i arribats al cotxe anem directes a la Font de la Figuereta per refrescar-nos el cos.

La cervesa la guardem per més avall, però no la perdonem.

J. ESTRUCH

DADES DE LA VIA

NOM.................  Kollegats + Intocables de Bellmunt

APERTURISTES ......... Kollegats....... Marc Ollé, Gute, Kolomot i Valls

                                    Intocables de Bellmunt..... Sergi Martinez

COMPANYS DE CORDA........... Isabel Notivoli, Juan Carlos Sanchez

MATERIAL..........................   15 cintes , estrep

DIFICULTAT............................  Kollegats.................  6a/Ae

                                                 Intocables de Bellmunt...........  6a/A0

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada