Els VISAS a principi dels anys 70´s

Els  VISAS  a  principi  dels  anys  70´s

dilluns, 29 de juliol del 2024

POQUER DE VIES AL SANTUARI DE CORBERA

 DIUMENGE, 28 DE JULIOL

Aquesta setmana ha trucat el Xavier per sortir, fa molt temps que no coincidim i després de molt insistir ha trobat un forat per acompanyar-nos, llàstima que aquesta setmana el “Visa” te compromisos i no podrà acompanyar-nos, però el Genis i jo aprofitarem la oportunitat.


                                                                    LA GALLINETA

El punt més important aquesta vegada es fugir de la calor i amb la colla del Penedès van sorgint propostes, però al final, ells decideixen quedar-se per Montserrat i nosaltres escollim pujar al Santuari de Corbera per fer les darreres novetats i ensenyar-li la zona al Xavi que no la coneix.

La zona es bona si anem aviat, perquè està orientada a Sud /Sud Oest i el Sol entrarà tard.


Fa uns sis mesos que no venia per la zona i en aquest període els companys que estan obrint vies en aquest sector han fet una feinada de por, a més d'obrir noves vies,han obert un camí que ens permet baixar a peu de via amb molta comoditat i sense haver de fer ràpels. Moltes gracies per la feinada.

Aprofitant que encara no fa Sol comencem per les vies de la dreta, primer lloc on farà la calor quan hi toqui el Sol.


Una canal, rapida , equipada, i ombrívola ens porta a peu de paret, (recordo el dia que varem fer la via “3 Pollets“ que en lloc de baixar-la rapelant varem baixar per la via dels “Iaios” fins baix la torrentera i després fent el “senglar” varem arribar a la que es ara la primera reunió de la via de la “Gallineta”, varem acabar esgarrinxats per tot arreu), ara un camí molt marcat ens deixa a peu de via.

La primera tirada no gaire difícil fa un arc que ens deixa on abans era la reunió 0 , ara la R1. La tirada està protegida per quatre parabolts i un arbre amb una baga.

La segona tirada comença comuna amb la via “3 Pollets” però al tercer parabolt es decanta a l'esquerra per terreny un xic mes vertical a buscar un petit desplom que superem i per sobre d'aquest seguim flanquejant a l'esquerra fins la reunió.

La tirada està protegida per sis parabolts i un pitó.

La tercera tirada comença amb un petit flanqueig a l'esquerra per entrar en una placa molt llaminera, és el tram més bonic de la via i el de més dificultat, superat aquest tram entrem en terreny de blocs amb aspecte de trencats, però molt sanejats fins la reunió. En aquesta tirada trobarem sis parabolts , tres arbres llaçats i un pitó.


                                                                  VIA IAIES

La quarta tirada segueix amb la mateixa tònica i coincideix amb la via “3 Pollets”, és fàcil i no trobarem cap assegurança però hi han molts arbres per a utilitzar.

Una vegada dalt, no ens ho pensem gens, pleguem la corda i tornem a baixar per la canal fins a peu de paret.

Aquesta vegada volem fer la via “Avies” que no he fet, (ara tinc que fer memòria al pensar amb les assegurances que hi varem trobar, perquè el paper on les vaig apuntar l'he perdut i les que he posat a la ressenya son producte dels meus records, “que no son gaires”).


La primera tirada comença al mateix lloc que “l'Aresta Espinalbet” però al segon parabolt va a la dreta en diagonal en un punt trobarem un parabolt i una baga llaçada (no recordo si es un pont de roca o bé un arbre) i mes a sobre i a la dreta una reunió però aquesta reunió em sembla que deu ser de la “Iaios” perquè just sobre nostre hi ha un parabolt amb una cinta que diu “Iaies”, nosaltres seguim per aquesta línia que segueix un esperó, teòricament teníem que trobar una dificultat considerable, 6b/Ae segons la ressenya però com a màxim trobem un petit tram de cinquè o cinquè més. A sobre una reunió amb dos parabolts que quasi es toca amb l'Aresta Espinalbet. També a la dreta darrera un diedre veiem una reunió nova. Aleshores ens adonem que la via va mes a la dreta.

A casa i mirant el Blog d'en Baraldés he esbrinat l'entrellat. La tirada que hem fet és la variant “Iaies” que estalvia la tirada difícil de la via “Avies” i que tornen a coincidir a la segona reunió. Ufff, ja em queda una tirada pendent de fer !!!.


                                                     VIA     FISSURA  ( ?????)

En la tirada que hem fet crec recordar que hem posat uns cinc parabolts i un parell o tres de soques llaçades.

La tercera tirada la fem directes fins el cim, primer per una tirada no gaire agraïda i després seguint unes plaques de roca molt bona, en aquesta tirada hem posat nou assegurances i n'hi havia més que no hem utilitzat.

Ara deuen ser les dotze, i encara tenim ganes de més, però el Sol ja ens ha avisat els últims metres d'aquesta via i decidim tornar a baixar per provar alguna de les vies que estaven treballant en Joan Martí i el Cèsar Comas, tot i que no se si estan acabades.

A les Xarxes no he trobat cap referencia de les vies, ni nom , ni grau, ni assegurances, però coneixent a les dues cordades, a més del treball de la cordada Marti /Comas i ha treball de la cordada Baraldes/Panyella en la confeccio de la via


Tornem a peu de via per la canal i ens decantem per fer la fissura de l'esquerra on veiem material posat.

La via comença pel diedre però els primera metres puja bàsicament per la placa de l'esquerra, Hi trobarem unes deu assegurances , quasi totes elles, pitons menys dos parabolts arribant a la reunió. També hem posat dos Camalots grans en el tram final de la tirada.

Hi ha dos trams més potents que la resta, un, el primer pas de la via si no fas A0 i el segon a mitja tirada just per sobre d'un pitó amb una baga vermella visible des del terra.


                                                        ARESTA D'ESPINALBET

Aquest pas m'ha sortit però fent A0 al clau de la baga per posicionar-me be i poder tibar de valent, després ja afluixa un xic fins la reunió.(el Xavi la ha tret neta,).

La tirada te trenta metres.

La segona tirada segueix el diedre fins el final per terreny molt sanejat però brut de terra i arbres tallats, és desagraïda de fer, crec recordar trobar unes cinc soques amb bagues i un parabolt. Fins dalt aquesta tirada te un quaranta metres.

Tornem a baixar caminant perquè el Genis no ha volgut patir en aquesta via, però ara li toca a ella fer de primer de corda en la darrera via que farem.


Entrem per la via del Diedre que comença just a l'aresta i ens decantem a la dreta per agafar el diedre de la via “Aresta d'Espinalbet” que seguim fins el cim.

La primera tirada que es nova te quatre parabolts. I ens deixa a la reunió que abans era la R0, comuna amb les vies “Diedre” i “Aresta Espinalbet”,

La segona hem fet tot el diedre seguit quedant una tirada de trenta metres mantinguda on caldran unes deu cintes.

La tercera ja fins el cim amb una tirada d'uns quaranta metres on posarem unes vuit assegurances, sis parabolts i dos arbres llaçats.


Ara si que ja en tenim prou i la calor escalfa de valent, marxem directes al Rosal per fer un bon àpat al “Rovello”.

Esperem haver- li fet entrar el “cuquet” de sortir amb nosaltres al Xavi.

J. ESTRUCH


DADES DE LA VIA

NOM........................................ La Gallineta

APERTURISTES.................... J. Baraldés, F. Panyella

CORDADA............................. Ginés Rodríguez, Xavier Martin, Josep Estruch

MATERIAL............................. 12 cintes

DIFICULTAT........................... V+



DADES DE LA VIA

NOM........................................ Les Avies

APERTURISTES.................... J. Baraldés, F. Panyella

CORDADA............................. Ginés Rodríguez, Xavier Martin, Josep Estruch

MATERIAL............................. 12 cintes

DIFICULTAT........................... V+


DADES DE LA VIA

NOM........................................ Fissura (????)

APERTURISTES.................... J. Martí, C. Comas, J. Baraldés, F. Panyella

CORDADA............................. Xavier Martin,Josep Estruch

MATERIAL............................. 12 cintes, Camalots grans

DIFICULTAT........................... 6a/A0


DADES DE LA VIA

NOM........................................ Aresta Espinalbet

APERTURISTES.................... J. Baraldés, F. Panyella

CORDADA............................. Ginés Rodríguez, Xavier Martin, Josep Estruch

MATERIAL............................. 12 cintes

DIFICULTAT........................... V+

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada