Els VISAS a principi dels anys 70´s

Els  VISAS  a  principi  dels  anys  70´s

dissabte, 5 d’octubre del 2019

VIES AYOUR DU TODGHA + ALOULEA


DIVENDRES, 27 DE SETEMBRE

Avui si, es el nostre darrer dia per anar a escalar, dema hem demanat que un taxi ens passi a recollir a les cinc del mati per poder estar a Fez sobre les dues de la tarda.
Però el darrer dia cal aprofitar-lo per fer una bona escalada al mati i deixar la tarda per fer compres i preparar la maleta.



La proposta és anar a la zona inicial de les gorges i fer alguna via on faci ombra
Tenim la ressenya de la via  “Smouf ondweb” que van fer els companys en el darrer viatge, però a la guia hem vist que  paral·lela a ella n’hi ha una altre de similars característiques, a més proposo als companys embarcar-nos en una aventura al desconegut.
Porto un dossier que fa molts anys va sortir publicat a la revista Extrem sobre les gorges de Todra i en un planell assenyala un munt de vies que no surten a la guia (no sabem si han desaparegut o si la guia és tan sols de les vies que ha preparat el Julio Soares).



Proposo fer la primera part de l’escalada d’avui pel contrafort del pilier couchard , concretament per la via “Ayour du todgha” i seguir escalant fins el cim de l’aguille de Grabe per la via “Aloulea” (que no sabem si encara existeix.).
La primera via segueix l’esperó que separa el contrafort del pilier i com totes les vies del contrafort presenta cinc tirades.



La primera tirada, surt del nivell del riu i seguint l’esperó fa reunió sota un diedre amb poca dificultat.
La segona tirada igual que la seva veïna, ja t’obliga a concentrar-te en la feina i la tercera tirada acaba d’apretar un xic més la feina.



A partir d’aqui l’aresta perd verticalitat i conflueix com totes en el cim del contrafort.



Ara entren en terreny desconegut, nosaltres hem girat un xic a la dreta per agafar un contrafort que segueix l’aresta i no hem trobat senyals d’assegurances però als cinquanta metres quan ja estava buscant un espai per fer reunió amb flotants......... sorpresa !!! una reunió amb dos parabolts.



La segona segueix les mateixes característiques que la primera però buscant i buscant no he trobat cap reunió. El resultat una tirada de seixanta metres llargs i una reunió sobre el fil de l’espero amb flotants....... per sort aquests queden de meravella posis el que posis.



Una tercera tirada de vint metres ens deixa al cim de l’agulla.



La via a resultat tenir uns 130 metres i una dificultat de quart superior/cinquè això si, a equipar, cosa que no havíem fet en cap altre escalada.



La baixada d’aquesta agulla no presenta cap problema, la recordo perfectament de quan vaig fer el pilier couchard i en trenta minuts ja estem a la carretera.

J. ESTRUCH

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada