Els VISAS a principi dels anys 70´s

Els  VISAS  a  principi  dels  anys  70´s

dimarts, 23 de novembre del 2021

VIA DEL XERMI

 DISSABTE, 20 DE NOVEMBRE

Aquesta setmana coincidim amb el Joan amb qui fa temps que no sortim i decidim anar a una zona que no he visitat gaire on encara hi ha racons per descobrir.

Anem a Vilamala però a una paret que no conec, la “paret de la batalla”.

Tenia constància de tres vies, però darrerament  una cordada d’aperturistes ha fet feina allà i ha obert tres vies més.

Nosaltres ens decidim per la darrera via oberta , la via “del Xermi”.

L’aproximació a peu de via, és còmoda i en baixada amb la curiositat que cal fer quatre ràpels per la via fins el fons del barranc.

També es pot baixar per altres vies equipades per fer-ho o per una canal situada a la dreta de la paret.

Nosaltres com que volem fer la via, la baixada ens serveix per anar localitzant les reunions i les assegurances.

La primera tirada comença per una rampa que presenta un parell de ressalts. És un mar de còdols però les assegurances van indicant-nos el camí. Trobarem vuit parabolts i la reunió en un llavi allargassat.

La segona tirada és més mantinguda, la ressenya la marca de Ae/V+. Trobarem un tram obligat a mitja tirada i una sortida de A0 per sortir de la reunió. La resta es deixa fer bé. Hi ha deu parabolts a la tirada.

La tercera tirada esta graduada de cinquè tot i que per nosaltres creiem que és més. Poc desprès de la sortida de la reunió hi ha un tram molsós i vertical on ens ha calgut agafar-nos d’ una assegurança per superar-ho. Desprès la dificultat baixa fins la reunió. Trobarem sis parabolts.

La quarta tirada, comença amb una rampa, també molsosa però tombada fins un llavi on trobarem una sabina morta i per sobre dos parabolts que la ressenya gradua com a Ae, però es deixa fer bé en A0. Superat el tram desplomat, rampa fins la reunió.

Volíem fer una altre via, però l’orientació de La paret, Est, ens diu que aviat ens quedarem sense Sol i la temperatura comença a baixar. Deixem les altres vies per a una propera visita.

Com que encara es d’hora per marxar a fer la cervesa, decidim pujar fins el pàrquing dels Fenerals i baixar per l’aproximació normal de Vilamala i poder fer una foto de la zona per situar la via.

Desprès amb la feina feta, si que baixem a Solsona per fer un mos i una bona cervesa.

J. ESTRUCH

DADES DE LA VIA

NOM...................................      Del Xermi

APERTURISTES.................     F. Panyella i J.Baraldés

COMPANYS DE CORDA ....    Joan Asin, Isabel Notivoli

MATERIAL.........................      10 cintes

DIFICULTAT........................     V+/A0

 

1 comentari:

  1. Bona ressenya Josep,

    Les altres dues vies son similars les dues primeres tirades, a on s'hi concentre les dificultats. i les 3a. 4a. son facils, per tant, si es volen fer totes dues, no cal pujar fins al cim per tornar a rapelar, la darrera tirada de la primera via es pot estalviar i baixar rapelant per fer la segona via. Així es guanya temps.
    Salut i a esclar

    ResponElimina