Els VISAS a principi dels anys 70´s

Els  VISAS  a  principi  dels  anys  70´s

dimarts, 17 d’octubre del 2023

ROC DE L'ORRI

 DIMECRES, 11 D'OCTUBRE

Aquest dimecres volem fer una escapada al Pirineu abans no vingui el canvi de temps previst.



Li faig diferents propostes al Luis i la que li fa més gracia , és anar a la Coma de l' Orri i provar dues vies curtes que han obert al Roc de l' Orri.

Arribem al pàrquing i tan sols hi ha un cotxe, no com el diumenge que era ple a vessar.

Comencem la aproximació seguint el camí de la Coma de l' Orri fins el límit del bosc i just quan el camí comença a redreçar-se. També es el lloc on deixariem el camí per anar a la Piràmide de l' Aigua o a la Paret de Gneis, just a la confluència de torrents.


Com que porto pals i en el tram que queda fins la paret es molt dret i brut, no els faré servir, prefereixo deixar-los amagats per recollir-los a la baixada, en el moment de deixar-los..... sorpresa!!!. Tres rovellons com tres sols treuen el cap al costat de torrent. Caldra fer memoria al baixar i recollir-los.

Anem seguint unes fites que ens porten a peu de paret, ara tan sols resta localitzar alguna assegurança per veure l'itinerari de la via.


Una vegada localitzada la primera assegurança comencem l'escalada , primer ajagut fins arribar a aquesta i després un mur un cal adaptar-se a la roca on trobarem cantos bons però llisos com el marbre que cal treballar bé, acabat el mur, una rampa fins la reunió.

Des de la reunió veiem un parabolt a pocs metres, cal superar-lo per la dreta amb un passatge de col·locació i després una rampa llisa fins la reunió, (segons la ressenya que portem cal trobar un parabolt, un pitó i un segon parabolt) però tan sols hem trobat tres parabolts , un d' ells , antic.


Des de la reunió i a la mateixa altura a l'esquerra hem localitzat un altre parabolt vell que no sabem  on pertany.

La tercera tirada és on ens hem perdut, primer un tram vertical protegit per un parabolt i després cal cercar un pi sec seguint trams de tercer grau. Nosaltres hem fet un flanqueig a l'esquerra seguint unes grades i saltant uns petits esperons, però no hem trobat la reunió. Total que hem fet reunió en un arbre uns cinquanta metres a l'esquerra de la via.


A la reunió improvisada veiem que anem molt a l'esquerra de la via i amb una tirada ascendent a la dreta creiem haver localitzat l'itinerari bo, perquè passem just al costat d'un arbre pelat i mort. Com que la ressenya marca com a reunió un pi passat aquest arbre anem fins un replà amb un pi característic (tombat) on fem reunió.

Tot i axó no ens quadren les notes, tindríem que veure les quatre assegurances de la següent tirada, però res de res, i enfilem per un esperó que es pot protegir be, tot i que esta brut de molsa i es vertical, fins que la dificultat minva i entrem en el límit del bosc.


Per intuïció anem vers la dreta per localitzar el ràpel que aviat trobem uns metres per sota nostre.

Teòricament aquí s'acaba la via, però just sobre nostre hi ha una piràmide de roca molt llaminera que ens crida l'atenció i decidim fer una tirada més per fer-la. Aquesta tirada es força bonica i fàcil de protegir amb algun micros i algun tascó, però esta neta.

Aprofitem un gran arbre que hi ha darrera la piràmide per fer un ràpel fins la reunió anterior i baixar pels ràpels que proposen els aperturistes.


Una vegada al terra, dubtem si fer la via veïna o baixar a buscar “rovellons”. S'imposa la segona opció i acabem el dia amb un quants rovellons per portar a casa.

Hi ha un parell de dubtes que algun dia caldrà tornar per esbrinar que son?

  • Primer, que feia el primer parabolt que hem vist fora de la línia de la via a l'altura de la segona reunió a l'esquerra?

  • Segon, fent el ràpel, a l'altura del segon i uns 10/15 metres a la dreta, sota un petit desplom hem vist una reunió amb parabolts vells, teòricament la via “la boja dels gats ?? .

Vaja, una bona excusa per a tornar-hi.

J. ESTRUCH


DADES DE LA VIA

NOM.................................................... Xipimminent

APERTURISTES ................................ Josep, Nuria, Sergi

COMPANY DE CORDA ...................... Lluis Gabernet

MATERIAL.......................................... Joc de camalots fins nº2

DIFCULTAT.......................................... V


1 comentari:

  1. Veig que l'escalada és d'aventura ! però la troballa de rovellons ferma ! HI haurem d'anar que rovellons i grimpar Uau!!!!!

    ResponElimina