Els VISAS a principi dels anys 70´s

Els  VISAS  a  principi  dels  anys  70´s

dimarts, 18 de juny del 2024

MATINAL A LA PARET DE ZARATRUSTRA

 DIUMENGE, 16 DE JUNY

Avui teníem que ser quatre però ens hem quedat en tres, caldrà fer una sola cordada.

A les vuit estem tots a Jorba sense encara no tenir res decidit, però la calor segur que ens ajudara.


                                                  VIA TXUBASCOS BASKOS

Sortim del pàrquing amb una proposta sota el braç, anem a Vilanova de Meià, i segons veiem la calor decidirem.

La primera aturada la fem al Cirera, (per no perdre la costum) on hi fem un bon esmorzar i desprès veient que la calor serà forta ens decantem per anar a la Paret de Zaratustra que ens permet ser a l'ombra fins el migdia.


Les ultimes vies que vaig fer en aquesta paret son les vies “Mojito” i “ Caipirinya” que estan molt bé i recordo que fa molts anys varem pujar la “Txubascos Baskos”, però fa tants anys que no recordo tenir-la al Blog. És una bona oportunitat per repetir-la.

Arribem al pàrquing que està solitari i comencem l'aproximació.

La primera tirada comença suau però poc a poc és redreça la paret i trobem algun passatge de tibar fins arribar a una petita feixa, encara ens queda el tram més fort de la tirada, vertical i obligat amb algun passatge que rellisca. No recordava aquest tram tant polit. Aquesta tirada te uns trenta cinc metres i trobarem deu parabolts.


La segona tirada surt del diedre on estem posats per agafar la placa de l'esquerra, molt vertical però amb molt bona presa, no és fins quasi al final de la tirada que trobarem el tram més fort, hi ha sis parabolts de progressió en vint-i-cinc metres de recorregut.

La tercera és un xic més llarga, uns trenta metres i comença amb un tram vertical per anar perdent força i entrem a la reunió sota una feixa. Hi ha també sis parabolts.

La tercera tirada, ja son figues d'un altre paner !!!, no la recordava tan forta, sobretot la sortida. Primer uns metres per la feixa a l'esquerra per situar-nos sobre un bloc i d'allà agafar una placa molt vertical fins arribar a una petita vauma, just sota la sortida.


Aquest pas se m’ha entravessat i m'ha calgut fer A0 per sortir-m’en, per sort la via s'acaba aquí perquè els braços estan petats de provar-ho.

Baixem amb tres ràpels per la via i a la primera tirada trobem uns companys que pugen, per sort no ens molestem gaire.

Una vegada al terra i veient que encara tenim ombra a la paret, proposem fer la via veïna “Mar de núvols”


                                                      VIA MAR DE NÚVOLS

Aquesta via la hem trobat menys polida que l'anterior (al menys al principi). Una primera tirada que és més vertical però amb molt bona presa que ens porta fins sota una línia de desploms petits. Hem trobat set assegurances, alguna és long life, altres espits i altres parabolts, tot i que no se si son d'alguna via que creua.

La segona tirada és la més llarga però no la més difícil, primer salta les vaumes de dreta a esquerra, (ull !!! alguna presa rellisca molt i totes son arrodonides) , superat aquest tram s'enfila per una placa molt estètica i va superant petits bonys fins la reunió , trobarem vuit parabolts.


La tercera tirada surt per l'esquerra de la reunió per un terreny ajagut on trobarem dos parabolts, bàsicament per assenyalar el camí i després s'enfila per una placa on les preses son petites i arrodonides on hi ha tres parabolts abans d'entrar en una feixa on trobarem la reunió a ma esquerra.

Ara tan sols ens queda la última tirada, és curta però molt difícil, comença superant un diedre curt amb roca dolenta on la única presa bona per tibar està mooolt polida, després flanqueja a l'esquerra per entrar en un altre diedre , aquest amb molt bona roca, però molt difícil. Acabat aquest una placa vertical i amb presa arrodonida et porta fins la reunió.


Tinc que dir que aquest darrer tram m'ha estat impossible de superar i he fet tot el mur amb A0 . (crec personalment que és bastant més difícil que no pas 6a).

Al cim ja comencem a sentir l'escalfor del Sol i amb tres ràpels tornem al terra, ara si que ja en tenim prou.

J. ESTRUCH


DADES DE LA VIA

NOM................................. Txubascos Baskos

APERTURISTES ............ Gustavo Mañez

CORDADA ...................... Pep Riba, Pere Giró, Josep Estruch

MATERIAL....................... 12 cintes

DIFICULTAT...................... V+/A0


DADES DE LA VIA

NOM................................. Mar de núvols

APERTURISTES ............ Xavi, Xente, Rafael

CORDADA ...................... Pep Riba, Pere Giró, Josep Estruch

MATERIAL....................... 12 cintes

DIFICULTAT...................... V+/A0

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada