Els VISAS a principi dels anys 70´s

Els  VISAS  a  principi  dels  anys  70´s

dissabte, 10 d’abril del 2021

VIA DELS XORTO'S I LES FURIES DIABÒLIQUES

 DIJOUS, 08 D’ ABRIL

Fa dies que la tele va llançant globus sonda del tancament comarcal i el dimarts va confirmar-se, a partir de dijous “tancament comarcal”.

Per tant ho tenim clar, dijous cal aprofitar per anar a “entrenar” lluny.

Ens decantem per anar a Rasquera  a terres del Ebre on uns companys han obert un parell de vies que complementen les dues que ja hi ha a la zona.

A més, és una zona que no coneixem i tant a l’Isabel com jo, ens agrada anar a conèixer nous racons on escalar.

Esbrinar la zona ens ha costat una mica, però una vegada orientats cap problema.

Deixem el cotxe en una explanada i davant nostre tenim les parets. Un xic més amunt, al costat d’una bassa comença un camí ben fitat que ens deixa a peu de via.

La nostra intenció es fer les dues vies més recents i comencem per la que esta més al Est, la via “ Xorto’s i les furies diaboliques”.

La via esta ben assegurada, però amb la roca encara una mica tendre, sobretot a les tirades superiors.

La primera tirada comença per una placa molt compacte que ressegueix un díedre fins arribar a l’altura d’una plataforma que surt a la dreta on trobem la reunió. Hi trobarem quatre parabolts i un pont de roca.

La segona tirada surt per la dreta i segueix un díedre/canal tombat i herbós, molt fàcil fins a entrar a la reunió, cal anar en compte amb la roca solta que hi ha. Per assegurar el recorregut trobarem un parabolt i tres ponts de roca.

La tercera tirada, surt just a sobre la reunió per un díedre vertical, molt ull !!! en no tirar pedres que van directes sobre el company de la reunió. Cal seguir el díedre fins a sortir a l’aresta i desprès seguir aquesta decantant-nos a l’altre vessant per evitar tirar pedres sobre la reunió. Aquest darrer tram ja es més fàcil. La reunió la trobarem sobre un replà que fa l’agulla. La tirada esta equipada amb cinc parabolts i es pot reforçar amb bagues als arbres.

La quarta tirada, serà la tirada més bonica del recorregut, ara cal anar en compte amb la roca i puges amb tensió de no tirar pedres al company de sota. S’ enfila per un díedre ben assegurat però a voltes amb roca precària, nosaltres hem netejat molt però encara queda feina. Assegurada amb set parabolts, nosaltres hem posat un camalot Nº 2. La reunió esta uns cinc metres per sobre de la sortida del diedre.

La cinquena tirada comença amb una grimpada fàcil fins arribar a una feixa que remuntem fins just sota una petita agulla ( Punta Xenia) on trobarem un pont de roca gran per fer reunió, (també es pot seguir i fer l’agulla en la mateixa tirada), però nosaltres hem preferit fer la reunió.

La sisena tirada, llàstima que és molt curta, però presenta la millor roca del recorregut (i amb una textura també diferent a la resta de recorregut). Superem l’agulla per una fissura ample i baixem des grimpant per la vessant oposada.

Altre vegada a la feixa fem reunió en algun arbre, (no hi ha res).

Per baixar, nosaltres hem rodejat l’agulla i caminant hem arribat al final del tram de grimpada de la penúltima tirada. Aquí i aprofitant un pi , hem muntat un petit passamà /ràpel fins la quarta reunió.

A partir d’ aquí, amb instal·lacions preparades hem fet tres ràpels fins el terra, R4 a R3, R3 a R1 i R1 al terra, just al costat de les motxilles.

Volíem fer la segona via, però el fred i la roina que esta caient ens fan decidir i canviem l’ escalada per un bon plat per dinar

J. ESTRUCH.

DADES DE LA VIA

NOM...... “ Dels Xorto’s i les furies diaboliques”

APERTURISTES....... Pere Giró, Angel Guillen, Benjami Audet

COMPANYS DE CORDA..................  Isabel Notivoli

MATERIAL NECESSARI............10 cintes expres i joc de Camalots fins Nº2  (no imprescindible)

DIFICULTAT  MÀXIMA ........ V

1 comentari:

  1. Hola, Chortó originari de rasquera s'escriu amb CH, si no esteu trencant els orígens. Tením unes vies obertes per la cara del balneari. Salut i roca

    ResponElimina