Els VISAS a principi dels anys 70´s

Els  VISAS  a  principi  dels  anys  70´s

dilluns, 7 de juny del 2021

VIA SOSSIS I PATISSANS

 DISSABTE, 05 DE JUNY

Aquesta setmana sortim el Genis i jo sols , i donat que el Genis esta en període de recuperació del seu genoll, cal cercar una via amb poca aproximació i suau per no forçar-lo gaire i que la progressió sigui bona.

Fa molt dies que em ronda pel cap pujar a Collegats, una zona que ens queda lluny, però que amb ganes , es factible de fer metres i tornar a casa no gaire tard.

Hi ha una via que sembla feta pel que volem fer avui, poca aproximació i descens, assegurada i amb grau suau.

La via Sossis i Patissans a la paret del Pessó.

Sortim d’Esparreguera i ens decidim per agafar la carretera de Balaguer per aturar-nos a Bellcaire per esmorzar.

Allà trobem a varis companys, (bastant normal trobar escaladors al bar Sport), però tots es queden per la Noguera.

Arribem al pàrquing on trobem ja aparcat un cotxe. Nosaltres preparem les motxilles i comencem l’aproximació.

Les parets es veuen mullades, restes de la pluja que ha fet aquesta nit, però esperem que la via estigui seca.

La primera tirada es veu un xic mullada, però com que tenim la possibilitat de entrar directament a la primera reunió decidim fer-ho.

La segona tirada, es amb diferencia la més difícil de tota la via, comença amb un passatge vertical assegurat per dos parabolts, la roca es molt bona i dona confiança per tibar dels “bolos “ que hi ha.

A mitja tirada trobem un tram mullat, de fet encara regalima aigua del bosc de sobre, però sortint un xic a la dreta del itinerari trobarem la roca seca i podem seguir pujant.

La segona tirada, és un canvi de reunió, cal anar a cercar el camí de la ferrada de baixada i remuntar un tram de cordes. Quan aquestes canvien d’orientació i tornen a entrar a la canal, trobarem un parabolt uns cinc metres a la dreta, al peu d’una placa, és la reunió de la via.

La tercera tirada és un mar de pedra amb petits desploms que cal sortejar, hi ha quatre o cinc assegurances , però costa molt veure-les, cal intuïció.

La quarta tirada comença amb un tram vertical un xic a la dreta de la perpendicular de la reunió per salvar un desplom. Desprès la tirada va en tendència a l’esquerra per salvar un tram de feixa de terra. La tirada passa just per l’esquerra del final de la feixa i trobarem la reunió uns deu metres per sobre , en un llavi.

La cinquena tirada, s’enfila per una placa en direcció a un díedre molt marcat que assenyala el final de la via. La roca no es tan bona com a les tirades anteriors, és més crostosa i cal anar en compte. La reunió , just sobre el díedre final.

Per baixar cal anar uns cinc metres a l’esquerra per trobar les cadenes de la ferrada de baixada i no deixar-les fins a baix.

Arribem al cotxe, sense problemes i tot i que encara es aviat, decidim anar a fer la cervesa i un mos, ja camí de casa.

J. ESTRUCH

DADES DE LA VIA

NOM.................................          Sossis i Patisans

APERTURISTES..........................Lluis Alfonso “Luichy” i Rosana Gómez

COMPANYS DE CORDA............ Gines Rodriguez

MATERIAL UTILITZAT................10 cintes

DIFICULTAT.............................  V

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada