Els VISAS a principi dels anys 70´s

Els  VISAS  a  principi  dels  anys  70´s

dijous, 16 de març del 2023

VIES FAVA AL REI + PASTISSETS FARÇITS

 DIMECRES, 15 DE MARÇ DE 2023

Fa unes setmanes parlant amb el Lluis de llocs a visitar per fer una escaldeta va sorgir que ell no havia baixat encara a Rasquera i ens va semblar un bon lloc per fer-li una visita.

Jo fa unes setmanes vaig baixar-hi per escalar les noves vies que ha obert els companys Antoni, Joan i Jaume, però vaig coincidir amb tres cordades, (cosa extranya , perquè les vegades que hi he baixat, no hi havia ningú!!) ,que havien tingut la mateixa pensada i va quedar-me una via pendent.


El dimecres passat, voliem baixar, però ens va fer mandra fer molts quilometres i varem canviar d'objectiu.

Aquesta setmana, estem decidits i marxem sense pensar-ho gens.

Arribem al parquing i estem sols !!. A més com que la paret esta arrecerada, no notem el vent que fa, tot i que a la vall si que bufa.

La via que va quedar-me al tinter és la “Fava al rei” que segons els comentaris és força bonica.


La primera tirada va a cercar un petit diedre per superar un contrafort i fer reunió sota una gran plca vertical, hi ha una sageta picada al peu (és la segona que trobarem a peu de paret), trobarem tres parabolts i dues bagues, una en un pont de roca i la segona en un arbre poc abans d'entrar a la reunió.

La segona tirada és potent però ben assegurada tot i que nosaltres ens hemsaltat el segon parabolt per anar massa a la dreta i ha calgut posar un camalot per protegir el tram, la resta bé, cal seguir una fissura bruta just a la seva esquerra , entre placa i fissura.


La tercera ens ha desorientat la graduació original, assenyala un A0 que no hem vist, la resta correcte, assegurada amb parabolts i ponts de roca i cercant els millors panys de paret.

La quarta tirada segueix una fissura molt marcada i ben assegurada , al ser una placa eta es veuen totes les assegurances del recorregut. Trobarem cinc parabolts i quatre bagues en el recorregut.


La cinquena tirada s'enfila per una placa de bona roca fins la reunió final just on s'acaba la verticalitat de la paret.

Tal com diu la ressenya hem fet tres rapels per la via.

Ja he fet la via que em faltava, però encara tenim temps de fer quelcom més i li proposo al Lluis fer la via del costat esquerra que ja he fet però que te dos llargs bonics. La via “Pastissets Farcits”.


La via comença just a l'esquerra de la que hem fet i trobarem una sageta marcada al terra.

La primera tirada supera una placa negre amb tendencia a l'esquerra per anar a cercar un diedre que protegeix un balcó amb un gran pi , darrera d'aquest pi hi ha la reunió.

La tirada es llarga i protegida per vuit parabolts i un pont de roca.


La segona tirada surt per l'esquerra de la reunió per superar un diedre vertical i molt bonic que no deixarem fins arribar a la reunió. Esta protegit per set parabolts però es pot suplementar amb flotants.

Arribe a la segona reunió i veiem que encara tenim temps per fer tota la via, per tant decidim continuar a munt.


La tercera tirada es un rostoll, sense cap assegurança cal seguir un llom entre blocs i matolls fins arribar a l'altura d'un pi darrera del que trobarem la reunió, (la reunió es tan sols un parabolt amb maillon).

Ara queda la darrera tirada, comença per una placa compacta protegida per un parabolt i ja no trobarem res més en tota la tirada, cal cercar el millor cami per arribar a una aresta i seguir-la fins trobar la reunió amb una gran baga.


Recordo que baixar per la via , l'altre vegada que vaig fer-la va ser lleig i treballos per estirar les cordes amb tants matolls i li proposo al Lluis pujar uns metres i mirar de trobar la darrera reunió de la via “ Si encara fossis aqui, Chiky” . El terreny em sonava que no podia quedar lluny . De fet l'he trobada uns deu metres mes amunt i a la vessant Sud de l'aresta.


Una vegada aqui, “bufar i fer ampolles”, dos rapels , un de seixanta i un de quaranta i ja estem al terra.

Ara si que ja en tenim prou, anem a recollir el material que tenim a peu de via i directes a fer la cervesa abans de tornar a casa.

J. ESTRUCH


DADES DE LA VIA

NOM........................................... Fava al rei

APERTURISTES ....................... J. Rovira, J. Prat i A. Alarcon

COMPANYS DE CORDA ........... Lluis Gabernet

MATERIAL.................................. 12 cintes (joc discret de Camalots, precindibles)

DIFICULTAT................................ 6a


DADES DE LA VIA

NOM........................................... Pastissets Farcits

APERTURITES ......................... J.Rovira, A. Alarcon

COMPANYS DE CORDA.......... Lluis Gabernet

MATERIAL................................. 12 cintes, (joc discret de Camalots, prescindibles)

DIFICULTAT............................... 6a

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada