Els VISAS a principi dels anys 70´s

Els  VISAS  a  principi  dels  anys  70´s

dijous, 7 de setembre del 2023

ROCA NARIEDA, VIES EL NOSTRE AMIC + DE LA BROWNIE

 DIMECRES, 06 DE SETEMBRE DE 2023

L' altre dia , escalant a la Paret d' en Grau vaig comentar que els mateixos companys que havien re equipat la via on erem , havien obert unes vies a Narieda Oest amb el mateix tarannà que aquestes i aquest dimecres ho sorgit la possibilitat d'anar-hi.


                                                            EL NOSTRE AMIC

Fem la proposta i finalment s'apunten sis companys que ens trobem a les vuit a Collbató per combinar cotxes i material.

La aturada per esmorzar la fem , com sempre a Ca la Marisol i d' allà directes al pàrquing.

El pàrquing esta quasi ple i un grup de gent preparant-se per marxar. Al baixar per saludar-los resulta que son companys d'escalada, en Miquel , el Josep i una parella de companys més, tots porten la mateixa intenció que nosaltres, tastar la nova via.


Nosaltres ens preparem i fem la curta aproximació. A peu de via resulta que ja hi ha una cordada a la via que volem fer, mes les dues que ens precedeixen, caldrà fer temps !!!.

Proposo anar a fer alguna altre via de les que tenim a l'esquerra, tot i que ja les he fet i ens repartim.

Finalment les cordades queden per un costat, el Pepe, el Ramon, el Manel i l' Eduard es queden a la via “ Baron Rojo” i el Lluis i jo fem la via “El nostre amic”.


La primera tirada assegurada amb sis parabolts es vertical però amb presa generosa que et permet progressar sense patir, a més, la neteja d'arbres i pedra solta fa que puguis pujar amb comoditat.

La segona tirada és un xic més difícil i vertical sobretot a partir de mitja tirada i en el tram d'arribar a la reunió on millor anar per l' esquerra per tal d'aprofitar un tros de cadena que facilita l' entrada a la reunió. Trobarem set parabolts.


                                                               DE LA BROWNIE

La tercera és mes contundent, ja d' entrada un pas on cal tibar per xapar la primera assegurança, desprès la paret en dona un respir i finalment un diedre, més espectacular que difícil ens deixa a la reunió de la via, (compartida amb la via “Baron Rojo”

Els companys van arribant a la reunió i nosaltres baixem amb dos ràpels.

Mentre a la via “Brownie” que era el nostre objectiu primer, ja esta més lliure, una cordada esta baixant amb ràpel i les cordades dels companys estan fent la tercera tirada. Tenim el camí lliure !!!.


La primera tirada esta mooolt bruta de terra i es desagraïda de fer, la roca es croc anti i junt amb la terra que embruta les preses, cal anar amb compte, (es el peatge que cal pagar al volguer fer les vies just acabades de fer, li calen alguns xàfecs per netejar-la, però sembla que de moment caldrà fer-la tal com esta perquè de xàfecs , res de res).

La reunió esta sobre un replà a la dreta del itinerari. Trobarem deu parabolts.

La segona presenta millor roca i cercant les debilitats de la paret ens deixa sota un desplom que d'entrada impressiona. La tirada te vuit assegurances.


La tercera es molt estètica, uns passatges molt verticals per superar el desplom que surten be gracies a unes busties generoses i a una roca punxent. Superat el primer tram amb lleugera diagonal ascendent a la dreta per acabar de sortir del mur i entrar en un petit diedre al final del que trobarem la reunió. Hi ha sis parabolts.

La quarta tirada és la més contundent, una placa vertical amb petits relleus per anar progressant en lleugera tendència a la dreta fins arribar sota una llastra on hem trobat el pas més difícil, (sort d'una soca d'arbre tallat que permet escurçar la distancia entre assegurances). Sortir de la llastra també te el seu que. Una vegada superat aquest tram un diedre sinuós ens porta fins la reunió final.


Les cordades que ens precedeixen han estat benefactors i no han baixat amb ràpel, estalviant-nos el tenir que controlar les pedres que cauen.

Nosaltres si que ho hem fet amb dos ràpels.

Els companys ja ens esperen al cotxe i marxem a Coll de Nargo per fer la cervesa de rigor.

J. ESTRUCH


DADES DE LA VIA

NOM................................................ El nostre amic

APERTURISTES ........................... M. Garrell , R. Rubio i O. Fernandez

COMPANYS DE CORDA .............. Lluis Gabernet

MATERIAL..................................... 12 cintes

DIFICULTAT .................................. 6a


DADES DE LA VIA

NOM............................................. De la Brownie

APERTURISTES ........................... M. Garrell i R. Rubio

COMPANYS DE CORDA .............. Lluis Gabernet

MATERIAL..................................... 12 cintes

DIFICULTAT .................................. 6a/A0

2 comentaris:

  1. El 26/05/24 vàrem fer la via "Brownie" al sòcol de la Narieda. Aquesta via és molt perillosa!!WARNIG!!! PERILL DE MORT!!! Està tot brut i ple de sorra, NO S'HA SANEJAT el recorregut i dubtosament equipada, parabolts mal col·locats, tot és trencadís, mans, peus, s'ha d'anar molt amb compte de no matar al company en tirar pedres i de les grosses: està ple de branques, arrels, sorra i pedrots a punt de caure, no et pots agafar per enlloc.
    No sé qui ha estat "l'il·luminat" que ha fet aquest desastre a la paret, si ja al tercer parabolt es veu que la roca no és prou consistent per a poder ubicar un parabolt i molt menys progressar per aquest terreny trencadís. A l'alçada de la cinquena xapa ja es veu que van foradar com 5 vegades intentant trobar el lloc més adient per ubicar el parabolt, això fa que pensar... Aquesta via s'hauria de desequipar i posar un cartell ben gran per evitar que ningú prengui mal. Estan al corrent els bombers d'això? Que algú els hi digui!!I si us plau, qui hagi fet això que es digni a "SANEJAR" una miqueta, SI US PLAU, ALGÚ POT PRENDRE MAL AQUÍ!!!!!

    ResponElimina
  2. En relació al comentari d'usuari Green Climb:
    La seva queixa va ser atesa per GRAE que va enviar especialistes a comprobar l'estat de la via.Plau informar que van descartar cap tipus de perill ni emergéncia ni actuació que s'hagués de dur a terme de cap mena.
    Gràcies sempre per les crítiques constructives que ajuden a millorar.
    Repeteixo....experts del GRAE van descartar cap tipusde perillositat

    ResponElimina