Els VISAS a principi dels anys 70´s

Els  VISAS  a  principi  dels  anys  70´s

dijous, 14 de setembre del 2023

SERRA DE BUSA: VIA TATARS DE CRIMEA

 DIMECRES, 13 DE SETEMBRE DE 2023

Abans de vacances varem parlar amb el Ramon de sortir a escalar pel Solsonès perquè tot i que es una comarca veïna no havia escalat mai per la zona.

El Lluis tampoc coneix gaire la zona, per tant es bon moment per fer una sortida aprofitant aquests dies de poca seguretat meteorològica.


Aquest dimecres quedem per sortir i ens trobem a Solsona per esmorzar, allà acabem de decidir quin serà el nostre objectiu.

Per la meva part, la Paret de Busa és dels llocs on menys hi he escalat i proposo anar a fer alguna de les vies que en Joan Vidal te per allà.

Una vegada al pàrquing acabem de decidir per quina via ens decantem i escollim la via “Tàtars de Crimea “ que és la darrera obertura de les que t a la zona.


Sortim del cotxe i agafem la pista de desguàs que hi ha al costat de la bassa “ara seca” i comencem a pujar fins les explanades superiors, cal dir que la pista esta molt malmesa i impracticable.

Una vegada als plans ens enfilem directes a la paret seguint alguna fita i aviat arribem a peu de paret sota unes grans balmes.

A la dreta de les balmes , comencen dues vies del mateix aperturista i la que volem fer comença just a l'esquerra de la balma.


La primera tirada ja et posa en situació, uns passatges on cal superar petits desploms fins arribar al peu d'una fissura. La roca esta molt trencada i cal anar amb compte de no apedregar als companys. La resta de tirada cal apretar de valent i en algun punt fer servir un estrep per superar el tram amb la conseqüent sortida amb lliure desprès sobre roca dolenta. Per sort les assegurances son bones i et permeten progressar. Fem reunió en un petit relleu de la paret, molt penjat. Trobarem onze parabolts i un pitó.


La segona tirada és curta , però contundent. Surts per l'esquerra de la reunió per anar a un petit diedre on hi ha un pitó i per sobre un parabolt que esta just a l'aresta del esperó compte amb posar el mosquetó be perquè treballa malament i fa palanca, més amunt un nou parabolt i un pitó que et permeten pujar a una petita rapissa. Per sobre un diedre difícil per arribar al següent parabolt, (aquí hem lamentat no portar un petit joc d'Aliens perquè haurien anat de conya per protegir el tram). Ara tan sols resta seguir les assegurances fins la reunió amb un flanqueig sota un sostre . La reunió la trobem fora del sostre i a l'esquerra d'una fissura.


Si la primera reunió era penjada, aquesta encara més.

La tercera tirada sembla que la roca canvia, sortim de la reunió amb un pas de A0 per entrar en un diedre, aviat trobarem un nou pitó i per sobre un seguit de parabolts que s'enfilen per una placa. La roca millora molt però en algun punt es tant vertical que s'imposa el A0. En acabar la placa la via va a la dreta amb un flanqueig trencat protegit per un cordino en un arbre i s'enfila fins la reunió que esta en un nínxol. Cal anar en compte amb la roca en aquest darrers metres de tirada.


La quarta tirada, per les nostres possibilitats es la millor de la via, comença des grimpant un xic la tirada anterior per sortir del nínxol i anar a l'esquerra a cercar el final de vauma on trobarem un parabolt i el tram amb millor roca de tota la via, un diedre vertical però amb bones mans ens porta a una rampa, la pugem fins un gran arbre que creuem per dins, (hi ha una baga) superat l'arbre cal flanquejar horitzontalment per situar-te sota la reunió i superar un darrer mur per entra-hi.


La cinquena tirada, presenta un seguit de parabolts que superen una placa amb molsa, fins un punt on la distancia entre assegurances no permet seguir amb aquesta tècnica i on cal fer un tram difícil per sortir del mur, per sort la roca es bona. La reunió esta al final d'una rampa.

La sisena tirada supera un tram de roca molt trencada. Nosaltres hem pujat recte des de la reunió però creiem que anar un xic a la dreta es millor i trobarem un pany de roca més compacta per anar fins la reunió.


Sobre nostre ja tenim el Pla de Busa.

Per baixar, fem una excursió, tot planejant direcció ponent fins la carretera i fins el cotxe.


Acabada la visita tornem a Solsona però aquesta vegada per la Vall d' Ora i anem directes a fer la cervesa.

J. ESTRUCH


DADES DE LA VIA

NOM.......................................... Tàtars de Crimea

APERTURISTES...................... Joan Vidal

COMPANYS DE CORDA......... Lluis Gabernet, Ramón Bartoló

MATERIAL................................ 12 cintes, estrep ( recomanable semàfor aliens)

DIFICULTAT............................. V+/Ae

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada