Els VISAS a principi dels anys 70´s

Els  VISAS  a  principi  dels  anys  70´s

divendres, 8 de desembre del 2023

VIES D'EN POL I MONA DE PASQUA A MALANYEU

 DIJOUS, 07 DE DESEMBRE

Aquest pont, tothom ha marxat i quedem per la zona els que tenim compromisos familiars o treballen , és un handicap però també és un avantatge perquè les zones d'escalada que normalment són plenes de gent ara resten tranquil·les.



                                                              VIA D' EN POL

Per aquest dijous he quedat amb la gent del Penedès i com que ells van sortir ahir, avui no volen anar gaire lluny i molt menys caminar molt. Escollim anar a Malanyeu que és una escola arrecerada del vent i si fa sol segur que hi estarem bé.

Al matí quedem com sempre a Manresa on fa un fred que pela (-3 graus) però tenim decidit seguir amb la proposta.


A diferència d'altres dies que marxem directes vers l'objectiu , aquesta vegada preferim fer temps davant d'un bon esmorzar al bar Rovelló de la Colònia El Rosal.

Ja amb el pap ben ple pugem a Malanyeu on el sol comença a escalfar la paret, (el pàrquing, no, i encara hi fa molt de fred).


El nostre objectiu d' avui són unes vies obertes a la part més llaminera de la paret, entre el Devesó i “Les taules de la llei” i que cap de nosaltres ha fet encara.

Com que som cinc, ens separem en dues cordades, una la gent de Torrelavit amb l'Àngel, en Toni i en Pep i per l'altra banda el Pere i jo.


Nosaltres escollim fer primer la “via d'en Pol”.

La via comença just per l'aresta de la zona “Les taules de la llei” molt propera a la via “Astre rei” però sense tocar-la en cap moment, els primers metres presenta una roca molt arrodonida que ens obliga a fer algun A0 després la cosa millora en tacte però no en dificultat, per sort la tirada és curta i ben assegurada amb quatre parabolts i dos ponts de roca pels quinze metres que té.


La segona tirada ja és més agraïda en preses però és molt vertical i en algun punt hem posat un estrep per salvar el tràngol. Està equipada amb tres ponts de roca , un pitó i nou parabolts. Nosaltres hem posat un camalot del 0,75 en una fissura però millor posar-hi un camalot del nº1 que queda més ben posat.

La tercera es una tirada que d' aquí a poc temps canviarà la seva configuració perquè a pocs metres de la reunió hi ha uns “pans de terra” que estan condemnats a caure “si o si”.


El primer tram de la tirada presenta una roca molt bona però un xic relliscosa per entrar després en un tram amb roca crostosa que no dona seguretat, nosaltres hem passat amb A0 i sortint d'aquest tram trobem un parabolt en un tram on la terra esta desenganxada de la paret però tens que passar-hi per anar a la reunió, per entrar a la reunió hem posat un camalot del nº 0,75. A la tirada trobarem un pitó, sis parabolts i un arbre llaçat.


La quarta tirada comença suau i poc a poc va redreçant-se els primers metres fàcils i després no tant fins arribar a un mur molt vertical que hem fet en artificial. Tota la tirada està equipada amb 14 parabolts. La reunió està a l'esquerra de la linea que portem , sota un gran arbre.

La cinquena tirada, és un canvi de reunió però amb una sortida de reunió tonta i bruta de fulles que no et permeten veure si els peus estan ben posicionats, després cal creuar un bosc a la dreta fins a trobar un parabolt a peus del mur que tenim per sobre,(hi ha uns 20 metres entre reunió i reunió) i un P picada a la roca.


                                                 VIA MONA DE PASQUA

La sisena tirada és un tram de 25 metres amb uns primers metres antipàtics de fer per les preses arrodonides i la terra que hi ha, després cal superar un petit diedre i encarar el mur final, trobarem dos pitons i set parabolts. La reunió és un gran arbre en una feixa que ha estat netejada.

Com que la baixada per aquí es complicaria, el millor és fer una tirada fàcil a l'esquerra de uns quinze metres per anar a cercar la darrera instal·lació de la via “Bages” i amb dos ràpels tornem al terra.


Mentrestant els companys han acabat la seva via i comencen la que hem fet nosaltres. Nosaltres fem el camí contrari i ens posem a la via “ Mona de pasqua” que ells han fet abans.

Els companys, amb l'experiència d'haver-la fet , ens aconsellen entrar per l’ entrada directa que puja per la dreta. Una tirada assegurada amb espits que va directa a la reunió on hi trobarem nou assegurances. La reunió en una savina molt característica.


La segona tirada és curta , un deu metres, seguim el diedre inclinat fins a una nova savina on farem la reunió just superada aquesta. La tirada és més difícil del que sembla i està protegida per quatre parabolts i quatre ponts de roca.

La tercera tirada comença amb bona presa per anar progressant i els primers metres tot i ser vertical es deixen fer, però aviat els braços comencen a protestar i acabem fent la tirada amb estreps, trobarem quinze parabolts i un arbre llaçat i fem reunió just a l'aresta, a la mateixa reunió de la via Bages.


D' aquí amb un ràpel tornem al terra i ja en tenim prou per avui.

Ara a fer la cervesa i cap a casa.

J. ESTRUCH


DADES DE LA VIA

NOM.......................................... Via d'en Pol

APERTURISTES....................... A. Alarcon, J. Prat, J. Rovira

COMPANY DE CORDA ........... Pere Giró

MATERIAL ............................... 15 cintes, Joc discret de Camalots (0,75 i 1)

DIFICULTAT ............................. 6a/Ae


DADES DE LA VIA

NOM........................................ Mona de Pasqua

APERTURISTES ................... J. Baraldes, F. Panyella

COMPANY DE CORDA ........ Pere Giró

MATERIAL............................. 15 cintes

DIFICULTAT ......................... 6a/Ae



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada