Els VISAS a principi dels anys 70´s

Els  VISAS  a  principi  dels  anys  70´s

dimarts, 19 de març del 2024

VIA PARAL·LAXI A LA ROCA DELS ARCS

 DIUMENGE, 17 DE MARÇ

Hi ha temporades que no ens apropem a aquesta meravellosa paret que tants records em porta i d'altres que aprofitant una visita es desperta la “nostàlgia” i repeteixes per tornar a notar aquell puntet d'adrenalina que et produeix pujar per qualsevol de les seves línies.

Dimecres varem fer la via “El rey del Kanto” dels companys Nandi i Armand i aprofitant l'embranzida avui anem a provar la darrera proposta d'aquests companys amb l'Edgar Tous, La via “Paral·laxi”


Aquesta línia la trobem en un pany de paret poc explotat entre les vies “Maria Puig” i la “Airgambois”. De fet, crec que han trobat la sortida a algun antic projecte perquè a la primera tirada hi ha algun burí que sembla antic i a la reunió hem vist un parell d'espàrrecs sense plaqueta a l'esquerra de la reunió.

La primera tirada comença amb un pas dur, protegit per un parabolt, però on cal tibar de valent d'un forat molt bo, però amb els peus fotuts perquè hi ha molta molsa que rellisca i cal pujar els peus on tens les mans. Per sobre un pitó que assenyala el principi del flanqueig a l'esquerra.




Aquest flanqueig és espectacular més que no pas difícil i està assegurat amb algun burí i algun clau, compte amb una assegurança que queda per sobre del recorregut lògic de la travessia, millor anar el més baix possible fins arribar a una placa on trobarem un parabolt tot just començar-la, per sobre uns deu metres difícils fins la reunió que tindrem que protegir amb flotants petits.

La reunió la trobarem a l' altura de la línia de sostres a l'esquerra d'un dau característic.


La segona tirada comença amb una placa molt difícil i costa agafar la primera assegurança. Per sobre d'aquesta hi ha un altre parabolt i comencem un segon flanqueig a l'esquerra aquest molt més curt i protegit per un clau que ens porta sota un desplom.

Aquí pugem recte amunt per agafar tres parabolts i superar un tram desplomat on no sap si millor fer-ho en A0 o posar l'estrep perquè son petites vaumes que aquest queda per sota i costa pujar. A l'altura del tercer parabolt cal començar un flanqueig a la dreta, és un flanqueig impressionant per sobre la línia de sostres, trobarem un pitó que no es veu d'entrada i per sobre en diagonal a la dreta un parabolt que assenyala per on anar, aquest tram és força difícil .


La tercera comença per sota un sostre que salvem cap a la dreta a cercar un arbre podat i després tornem a l'esquerra per abastar un parabolt, d'aquí cal anar més a l'esquerra per arribar al final d'un altre sostre que tenim sobre i que podem salvar per la part esquerra, un tram un xic trencat i brut. Per sobre trobarem un pont de roca a peus d'un mur , molt bonic de fer i un xic més difícil del que diu la ressenya, a la meitat del mur hi ha un parabolt i ja res més fins la reunió.

                             

La quarta tirada comença per terreny trencat fins arribar a una petita feixa amb arbres que podrem fer servir pr assegurar-nos i per sobre una placa amb molt bona pedra i forats generosos fins la reunió, portàvem una ressenya que marcava un pitó a mitja tirada, però per molt que hem buscat no l'hem vist.

La cinquena tirada és curta, uns quinze metres i un xic més difícil que l'anterior, tan sols hi ha un petit arbre al principi per llaçar-lo i ja fins la reunió a la carena en un gran arbre.


La quarta reunió diuen que estava preparada per rapelar però tan sols hi ha una baga que lliga els parabolts, (suposo que a algun “pobre” li feia falta el maillon i l'ha recollit perquè no es rovelli,........ sempre hi ha gent amb bon cor !!!.

Nosaltres hem baixat caminant i lliscant sobre les pedres humides de la vessant Nord.

Per fer la cervesa de rigor ens ha calgut baixar fins Artesa, (el Cirera, era tancat) , on hem trobat al Jordi i al Xavi. Després de piular una estona marxem cap a casa.

J. ESTRUCH

DADES DE LA VIA

NOM.......................................... Paral·laxi

APERTURISTES ...................... Armand Ballart, Nandi Salas, Edgar Tous

CORDADA ............................... Josep Estruch, Pere Giró, Pep Riba

MATERIAL................................ Joc de Camalots fins nº 3, estrep

DIFICULTAT ............................. 6a/Ae

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada