Els VISAS a principi dels anys 70´s

Els  VISAS  a  principi  dels  anys  70´s

diumenge, 14 de maig del 2023

VIES PENSIONISTES + D'OMBRES I DE LLUMS

 DISSABTE, 13 DE MAIG DE 2023

Aquesta setmana a més de la meteo que no serà gaire agraïda per escalar, hi ha handicap que tothom serà a Peramola per la trobada de cavallistes. Per tant caldrà cercar quelcom curt per la zona i veure quin company s'ha quedat per la zona.

El divendres mentre esmorzem, ja he trobat company !!!, el Joan diu que pot sortir el dissabte cosa que a mi em va de perles.


Quedem en trobar-nos a ca l' Anna tot esmorzant i acabar de decidir en funció de la meteo. Mentre esmorzem, ens trobem un munt de companys, senyal que no tothom a pujat al Alt Urgell.

Quan sortim per anar a escalar, ja hem decidit d'anar a Agulles per fer quelcom llarget i susu, ens trobem que cauen gotes i ens desanima de pujar, cal cercar un nou objectiu.

Aleshores recordo la nova via que han obert a la Codolosa (és la paret refugi que tenim en aquestes circumstàncies. Sempre la critiquem i sempre acabem tornant-hi). Canvi de plans !!!.


Anem fins a Collbató i com que el Joan és resident del municipi, podem pujar fins el Pujolet sense perill de rebre la multa. Tot i ser dissabte els aparcaments estan plens a vessar.

Anem per sota la paret de la Codolosa i sembla un formiguer, veiem gent ja escalant a moltes vies, però nosaltres anem a la part dreta de la paret i encara no veiem com esta de saturada.

A peu de via tan sols hi ha dues cordades, una a la via "Reincidentes" i una altre a la "Pensionistes", que ja son a la segona tirada. També hi ha uns companys a peu de via però diuen que no escalen avui.



Com que hi ha moltes vies, ara han escrit el nom a peu de via en totes i és mes fàcil de localitzar el peu, però una vegada a la tirada es molt fàcil anar d'una via a l'altre sense adonar-te-n.

Nosaltres en la primera tirada hem intentat seguir els parabolts més nous i hem posat dos ponts de roca i dos parabolts, cercant sempre la millor roca.

La segona tirada és la més aconseguida de la via, (de fet en totes les vies del sector és el que passa, és la tirada més agraïda. Hi ha sis parabolts i el recorregut s'encaixa entre les vies existents , sense creuar-les. La reunió si que aprofita la de la via de les cabres.


La tercera tirada tan sols cal escalar un curt tram per sortir a les feixes superiors, però nosaltres volem fer més metres i decidim contiuar fiins la zona de les golfes, o sigui que seguim grimpant per un llom de roca fins un petit collet on recollim les cordes en farcells per poder caminar més comodes.

Ara cal fer una caminada d'uns cent metres en direcció al Torrent de Santa Caterina i seguir rastres de pas, aviat trobarem una corda vermella que ens guiara fins unes rampes on trobarem la primera reunió de les vies del sector. Nosaltres per no tenir que baixar en rapel ens decantem per fer la via “D'ombres i de llums”.


A peu de paret ens cauen unes gotes que ens fan dubtar si hem fet bona elecció a voler escalar més, però ja estem a peu de via i no volem recular.

La primera tirada d'aquesta via és la més desagreïda,comença per una rampa on trobarem un pont de roca i poc despres un parabolt en un tram més vertical, per sobre hi ha un altre parabolt abans d'arribar a un passama de corda. Al final del passama s'ha modificat el recorregut. Abans baixaves al torrent per una placa llisa i remuntaves fins la reunió. Ara s'ha netejat un tram, (cutre) que t'estalvia fer la baixada i la pujada, anat directament a la reunió.


La segona tirada dona pas a una escalada molt més agraïda, amb bona roca i ben assegurada, tot un plaer d'escalada, primer un tram vertical i ben assegurat que poc a poc va perdent consistencia a mesura que ens apropem a la reunió. Trobarem dos ponts de roca i set parabolts en el recorregut.La tercera és una tirada cinc estrelles, mantinguda, ben assegurada i amb algun passatge picant. Ens deixa en una còmoda rapissa.

La sortida es com en la via anterior, uns metres fàcils però on cal grimpar i desprès per un bosc de garrics fins a sortir al camí.


Ara si que hem acabat, la pluja s'ha esvait i comença fer Sol, recollim material itot xino xano baixem fins a Collbató per fer la cervesa de rigor i anar a dinar a casa.

J. ESTRUCH


DADES DE LA VIA

NOM........................................ Pensionistes

APERTURISTES ................... ????

COMPANYS DE CORDA ...... Joan Urquiza

MATERIAL ............................ 10 cintes

DIFICULTAT........................... V


DADES DE LA VIA

NOM...................................... D'ombres i de llums

APERTURISTES .................. ?????

COMPANYS DE CORDA...... Joan Urquiza

MATERIAL............................ 10 cintes

DIFICULTAT.......................... 6a

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada