Els VISAS a principi dels anys 70´s

Els  VISAS  a  principi  dels  anys  70´s

dijous, 7 de març del 2024

MATINAL A CASTELLFOLLIT

 DIMECRES, 06 DE MARÇ

Aquesta setmana mentre preparem la sortida de dimecres, el Lluís em proposa anar a Castellfollit per fer l'aresta Ger, però jo ja la he fet més d'una i dues vegades, però em sembla bona idea anar a passar el dia en aquesta escola, encara em queden moltes vies per fer i alguna que m'ha rebutjat un parell de vegades i li tinc ganes.

Per la tarda de dimarts truca el Genis que també s'apunta a la sortida.


                                                         VIA BORONAT TOSET

Avui per variar el recorregut decidim baixar per la Panadella i estalviar-nos complicacions si el pagesos decideixen fer un tall de carreteres per la zona.

A les nou i mitja ja som al pàrquing i aprofitem que encara no tenim el Sol escalfant la paret per esmorzar.

Quant comencem la còmode aproximació el Sol ja escalfa la paret, tot i que la via que tinc en ment encara està a l'ombra.

A peu de paret ens preparem i decidim començar per la via “Boronat Toset” que tenim a l' esquerra del gran diedre Xemeneia que segueix la via “Ramon Asiain”.


Portem la guia d'en Pere Alegre que va editar l'any 1986 on surten un munt de vies però que son difícils de situar, a més les graduacions son molt ajustades i amb poques assegurances el que fa que posar-se en una via que no sigui de les que més es fan et pot posar en un compromís.

La primera tirada comença en la mateixa canal per decantar-se a l'esquerra a l'altura del primer arbre, trobarem un espit vell a l'esquerra de la canal. Després la via segueix un diedre tombat a l'esquerra tot fent ressalts on trobarem dos espits més en els passatges més complicats, seguirem el diedre fins a trobar una reunió amb dos parabolts, Abans hem de passar una reunió de burins, (creiem que la reunió de burins pertany a la via que fem però al veure la reunió de dos parabolts a pocs metres d'aquesta hem preferit fer -la amb parabolts).


La segona tirada supera uns blocs i amb tendència a la dreta va superant replans fins a trobar una nova reunió en un replà. Abans d'entrar a la reunió hem trobat un parabolt que veient els que te per sota i els que segueixen recte a munt creiem que pertanyen a la via “Raimbow Warrior”

A la tercera tirada aprofitem el primer parabolt que trobem d'aquesta via, però flanquegem a l'esquerra per anar a cercar un esperó força vertical que cal protegir amb flotants. Aquest esperó va decantant-se a la dreta i creuarem altre vegada la via veïna en un punt on trobarem un altre parabolt, després coincideixen fins la reunió les dues línies i encara trobarem un tercer parabolt. Fem reunió en un gran arbre amb una instal·lació de rapel.


En aquest reunió coincideixen les tres vies del sector, la “Boronat Toset”, la “Rainbow Warrior” i la “Ramon Asiain”. Aquesta darrera és la via que m'ha rebutjat dues vegades, la primera per massa fred i la segona per massa calor. Avui es una bona oportunitat per desfer la mala astrugança.

Proposo baixar amb un rapel i tornar a pujar, de fet es la tirada de la via perquè per sobre també s'ajunta amb la via “Toset Toset” ja que no te sortida pròpia.


                                                          VIA   RAMÓN ASIAIN

La tirada de la “Ramon Asiain” ha resultat més potent del que diu la ressenya, i confirma que els graus de la guia estan molt ajustats............ més aviat diria ajustadíssims !!!.

En tot el recorregut tan sols hi ha dos ponts de roca, però pots cosir-la amb flotants, hem fet servir tots els camalots grans que portem, (2 del nº3, 2 dels nº2, 1 del nº 4) i algun de petit per complementar la protecció. Cal dir que la roca rellisca molt i es bàsic col·locar-se be per superar la tirada.


Una vegada de retorn al arbre, seguim amb la nostre via fent un curt canvi de reunió i col·locar-nos a peus del diedre de la via “Toset Toset”. La reunió és un bon replà i un arbre llaçat amb una baga. També podríem sortir per la Boronat Toset que estem fent però ens ha semblat més bonica aquesta sortida.

Aquesta tirada que recordo de quan vaig fer la “Toset Toset”, no es molt difícil excepte en un tram on es fa molt estreta i costa molt passar. Trobarem un pitó als primers metres, després un camalot encastat a la paret de la dreta i finalment un gran pont de roca a la sortida de les dificultats, per sobre una petita carena ens deixa en una reunió amb dos parabolts. A reunió està equipada per rapelar , però nosaltres encara farem dues tirades fàcils de carena per anar a cercar un rapel que trobarem en un coll acabada l'agulla.


Un rapel de vint metres ens deixa a peus de la tartera per la que baixarem per a tornar a peu de via.

Per avui ja en tenim prou, i decidim tornar a casa pel mateix camí però ens aturem a la Panadella per fer un bon àpat.


J. ESTRUCH


DADES DE LA VIA

NOM........................................ Boronat Toset

APERTURISTES .................... Joan Boronat, Josep Toset

CORDADA ............................ Josep Estruch,  Lluís Gabernet, Ginés Rodríguez

MATERIAL ............................. Joc de Camalots fins Nº3, 7 cintes

DIFICULTAT ........................... V


DADES DE LA VIA

NOM........................................ Ramon Asiain

APERTURISTES .................... Jordi Coll, Pere Alegre, Magí Alegre

CORDADA.............................. J. Estruch,  Lluís Gabernet, Ginés Rodríguez

MATERIAL ............................. Joc de Camalots fins Nº4, 10 cintes

DIFICULTAT ........................... V+

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada