Els VISAS a principi dels anys 70´s

Els  VISAS  a  principi  dels  anys  70´s

dimarts, 14 de maig del 2024

VIA ELIA A LA PARET DEL DEVESSÓ

 DIUMENGE, 12 DE MAIG

Aquest diumenge, en un principi sortiem el Genis i jo , sense tenir gaire decidit on anar, però el dissabte va trucar el “Visa” que també s'apuntava a la festa i hem esperat a trobar-nos tots per acabar de decidir on anar.

De les propostes que portem sembla que la que te més adeptes es anar a Malanyeu per fer la via “ Elia”.


Sortim del'Angelita amb els deures fet, ja tenim un objectiu definit, direcció Berga !!.

Ens aturem al Rosal per fer la aturada tecnica de l'esmorzar i despres directes a Malanyeu.

El parquing es ple de furgonetes però no hi ha ningú, tothom a marxat.

Nosaltres fem l'aproximació i ens estranya no sentir cap cordada, bé, pot ser que una o dues a la part dreta de la paret, però per la zona on anem nosaltres no veiem ningú.


Quan anem amb el “Visa” ni ens plantegem fer les “palletes” per decidir qui comença la via, -és tradició de sempre que a ell li agrada començar les vies-

Amb aquest tema decidit comencem l'escalada.

La primera tirada és la tipica de la zona, una placa vertical amb molts forats on cal esbrinar el millor recorregut, aquesta vegada més facil d'intuir al estar tota ella parabolada amb generositat, trobarem nou parabolts en el recorregut, tota la tirada molt homogenia excepte un parell de passatges a prop de la reunió que la farem al mateix lloc que la via “Francesc Sunyol”. En aquesta reunió ens la creuem.


La via “Francesc Sunyol” en la seva segona tirada fa un flanqueig a l'esquerra per aprofitar la placa que tenim sobre, en canvi la “Elia” aprofita la mateixa placa peró completament per la dreta superant una fissura vertical que hi ha tocant els arbres de la dreta i segueix paral·lela a la via veina però per la dreta fins arribar a la reunió que també coincideixen. Aquesta tirada té vuit parabolts i un arbre llaçat.


La via “Francesc Sunyol en aquest punt va descaradament a l'esquerra a cercar un diedre,(pas més dificil de la via) i superar unes plaques que hi ha sobre per la part esquerra.

Abans la nostra via s'acavaba aqui i totes les cordades seguin fins el cim per la via “ Francesc Sunyol” peró la darrera vegada que vaig fer-la vaig veure un seguit de parabolts que pujaven la placa final per la part dreta, sense arribar a la via “Amics de Malanyeu” que va encara més a la dreta. Avui esbrinarem aquest nou tram.


La nostra via, encara fa una reuió més, primer una tirada curta que supera un pany de paret on trobarem un parabolt, superat aquest tram, va a la dreta fins un gran arbre on fa reunió.

Ara estem sota el gran arbre i per sobre quasi seguint el fil de la placa veiem algun parabolt, anem a provar-ho.

El primer tram supera un petit contrafort que tenim a l'esquerra i torna a la dreta per agafar un diedre, per sobre trobarem un parabolt amagat dins el diedre i el seguent descaradament a l'esquerra que ens posiciona sobre la gran placa.


La seguent assegurança torna a anar a la dreta, aquest tram és el més finet de la tirada, una vegada a la seguent assegurança s'enfila recte a munt fins sota undesplom que salvem per l'esquerra sobre una savina i ja uns metres finals fins la carena.

No hi ha reunió i cal fer-la en uns arbres.

Una vegada dalt, i per baixar, cal caminar uns deu metres a ponent fins a trobar els rapels de la via “Francesc Sunyol” que ens permeten arribar on comencem la via.

Avui encara és aviat, però preferim anar a fer un bon apat.


Per recomanació del “Visa” anem a Cercs a ca la Bornia (recordo haver-hi anat fa molts i molts anys) però ara amb la carretera exterior , ja no ens hi aturem. Un bon lloc per a gaudir d'un bon apat.

J. ESTRUCH


DADES DE LA VIA

NOM................................................. Elia

APERTURISTES ............................. ????

CORDADA....................................... Visa, Gines Rodriguez, Josep Estruch

MATERIAL...................................... 12 cintes

DIFICULTAT ................................... V+/6a


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada